21 maart 2020: Het regent op Coronaland en Floris van Rosemondt

Fun fact. De Tsjechische munt heet de Tsjechische KROON – kroon – koruna – corona. Je moet toch wat, als het buiten regent. Het regent op Coronaland. (Deze openingszinnen later weghalen.)

President Zeman van de Česká republika sprak op 19 maart de natie toe. Op de website BrnoDaily lees ik: Zeman did not miss the chance to criticise opposition parties, telling them to support the government or “stay silent”. At the same time, he said that the public should listen to professionals rather than the media.

In Nederland gaat dat allemaal veel beschaafder. Je voegt aan het kabinet een minister toe van een partij die niet in de regering zit (maar na de volgende verkiezingen in 2021 in de regering dreigt te komen) en slaat daarmee alle oppositie van die partij bij voorbaat weg. Dat die minister zijn moeder offerde in een verzorgingstehuis is bijzaak (en alweer vergeten). Van veel binnen zitten word je doof voor je eigen politiek-getinte verontwaardiging. De boze witte man in mij zit tussen vier muren naar het nieuws te kijken. Geef hem een fles Becherovka en goed-functionerende wifi en hij komt er wel. Eigenlijk, laat die Becherovka maar weg.

Vanochtend, ik werd wakker uit onrustige dromen, verveelde ik me. Ik keek tien afleveringen van Floris, de serie die iedereen van onze generatie heeft gezien. De herinneringen zijn zoet, alleen moet je er niet opnieuw naar kijken. Ik weet niet waarom ik keek.

Al die Nederlandse acteurs, met hun Ne-Der-Land-Se dictie en hun toneelmanieren. Wat ik wel nog goed kan navoelen: soms deed ik na een aflevering dagen geen oog dicht. Bijvoorbeeld na het zien van de martelscene van Sindala, in De wonderdoener. Het was voor mij, toen, vier jaar oud, te eng. Nu vind ik het eng omdat ik het toen eng vond.

Ik zie wel heel goed dat Rutger Hauer de enige echte acteur is in het gezelschap. Hij blijft plakken op het scherm.

Een slechte schrijfstijl blijft soms in je hoofd hangen. Vandaag, vlak voordat ik wakker werd, droomde ik zelfverzonnen passages uit een van de Jack Reacer-romans van Lee Child. De zinnen die ik in mijn slaap las begonnen in mijn hoofd te gonzen; ik had de recht-toe-recht-aan-houthakkers-stijl geïnternaliseerd. Ik heb het vaker gehad. Jammer genoeg nooit bij schrijvers met een goede of jaloersmakende stijl. Die houden zich in mijn slaap doof.  Bij het wakker worden heb ik het tweede deel uit de Reacher-serie meteen uitgelezen.

De eerste keer dat ik door een slechte schrijfstijl werd overweldigd, was tijdens het lezen van een roman van mijn eerste redacteur, A*. Zijn roman was zo verschrikkelijk slecht geschreven dat de schrijfstijl me een week heeft achtervolgd, dwars door dromenland, – zijn zinnen een leger zombies.

A*, dezelfde redacteur die me na een redactieronde van een dichtbundel meenam naar de Antwerpse hoerenbuurt, waar hij niet ver vandaan woonde. Daar koos hij een erg oude, redelijk dikke vrouw uit om de liefde mee te bedrijven. Wilde ik ook iemand? Ik zou wel wachten.

Een minuut of vier nadat hij naar binnen was gestapt, trad hij weer naar buiten. Wat snel, zei ik. ‘Ja’, zei hij. ‘Ik was zo opgewonden dat ik meteen kwam; al dat zachte vlees!’ Ik voelde de haartjes op mijn rug overeind komen, maar dan ook echt alleen de haartjes op mijn rug. ‘En toen zei die vrouw,’ zei A*, ‘Aha, c’est le TGV.’ Ik knikte. ‘Hopelijk zie ik haar nog vaak terug,’ zei A*. Ik keek naar de vrouw die zich, haar korset nog schikkend, weer achter het raam had opgesteld. Ze was ouder dan mijn moeder, schatte ik.

2 gedachten over “21 maart 2020: Het regent op Coronaland en Floris van Rosemondt

  1. Indertijd las ik die roman van A* ook, maar er staat me in het geheel niets meer van bij, ook de stijl niet. Misschien maar beter om ‘m gewoon in de kast te laten staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s