Scheren, toen en nu

Deze week kocht ik bij de Billa nieuwe scheermesjes. Vanochtend, toen ik er daar één van wilde gaan gebruiken, trad aan het licht dat ik geen Wilkinson Sword Xtreme3 had gekocht, maar Gillette Venus ComfortGlide. Geen mesjes voor mijn raspende wangen en kaken, maar voor de Tuin van Bobbi Eden.

Mijn gedachten gingen, toen ik mijn vergissing had bemerkt, terug naar de tijden waarin dit soort scheergerief niet bestond. Het per ongeluk gekochte mesje werd een drievoudig snijdende madeleine en katapulteerde me terug naar het Nederland van de late jaren zeventig / begin jaren tachtig.

De jaren waarin, ik hou het netjes, het oerwoud van Suriname overal was – op het strand, in het zwembad, in de gymles, in de discotheken waar we onze eerste onhandige strapatsen uithaalden, thuis, overal dus, behalve in Suriname, en er werd alleen soms iets gedaan aan de bosrand, niet aan het bos zelf. Trouwens: de hele wereld liep nog rond als cro-magnonmensen, ook mannen – Ron Jeremy is de engel en de duivel uit die jaren.

En ik herinnerde me vanochtend ook dat ik, zo tegen de eeuwwisseling, voor het eerst vriendinnen kreeg die zich a) schoren/knipten of b) kaal hadden geschoren. Dat vond ik opzienbarend, en niet onaangenaam, al duurde het even voor ik volledige kaalheid kon waarderen. Soms is iets te bloot. Voorts mijmerde ik over de eerste keer dat iemand mij voordeed hoe ik mijn plumeau kon bijwerken. De gigantische castratie-angsten die dit losmaakte (‘ik knip dit nu even weg’)!

Vandaag, op Internationale Vrouwendag, kan ik in elk geval zeggen dat die Venusmesjes op kaak en wangen prima functioneren. Ik ben nu zo glad als, nu ja, ik ben nu heel erg glad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s