Thierry Baudet en de klassiek-wording van Menno Wigman

De zon was mij nooit opgevallen als hij niet / steeds onderging. Geen lucht, geen flonkering, geen hoop. / Waarom, mijn lichaam, heb ik nooit in je geloofd? Dit is de slotstrofe van ‘Afscheid van mijn lichaam’, een gedicht van Menno Wigman. De eerste volle zin werd gisteren door Thierre Baudet geciteerd in zijn speech na de verkiezingswinst van het FvD. In dezelfde speech zegt Baudet dat Nederland wordt ondermijnd door mensen die kunstsubsidies krijgen, en Menno Wigman kreeg kunstsubsidies, dus waarom hij toch kan worden geciteerd door Baudet is me een raadsel – maar dat is een ander verhaal.

Meteen na het citeren van Wigman (en het was niet voor het eerst) stak er een klein stormpje op. Tzum deed ‘verslag’ onder de titel ‘Neeeee je mag Menno Wigman niet hebben.’ Deze kreet van Alma Mathijsen lijkt me een denkfout te bevatten. Poëzie wordt ‘klassiek’ als ze wordt geciteerd. In die zin heeft Baudet nu al meer voor Wigmans werk gedaan dan zijn huidige lezers misschien lief is. Hoe langer het geleden zal zijn dat ‘Menno’ dood is, hoe meer hij ‘Wigman’ zal worden, los van door vriendschappen gestuurde emoties en van ideologieën – dat gebeurt door citaten boven rouwadvertenties, door motto’s in andermans bundel, door de verspreiding van de paar regels die ‘iedereen’ ‘altijd’ gebruikt om een punt te maken.

Poëzie is tegenwoordig geen retorica meer, maar kan (zoals in de speech van Baudet) wel voor retorische doeleinden worden gebruikt. De poëzie die daarvoor geschikt is, moet stevig in de schoenen staan. Of de poëzie van Wigman dat is, weet ik niet. Na gisteren blijkt wel dat zijn werk er aanleg voor heeft. Zoiets komt voor tijdgenoten altijd als een schok. De klassiek-wording van Wigman is, ruim een jaar na zijn dood, definitief begonnen: wij, zijn tijdgenoten, zitten er met onze neus bovenop. Als we nu zeggen dat een gedicht door sommige mensen niet aangehaald mag worden, gaat dat in tegen wat poëzie is: vrijheid. Wie een gedicht of een dichter claimt, verliest zich in totalitarisme.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s