Karl Lagerfeld: de man met de konijnenkop

De moeder van de sigarenboer was naar Parijs geweest en had daar kennisgemaakt met Karl Lagerfeld. Dat kwam zo. De kappersjongens  van de Damstraat hadden een kapperscongres in Parijs. Eén van de jongens kon zijn moeder meenemen. De andere jongen zijn moeder was dood. Daarom vroeg hij aan de moeder van de sigarenboer of ze substituut-moeder wilde zijn. Eén week Parijs, all inclusive. Dat wilde de moeder van de sigarenboer wel. En daar gingen ze, met bontjassen en kekke jurken van de overleden moeder van één van de kappersjongens in de achterbak: de moeder van de sigarenboer moest er netjes opstaan tijdens de feestelijkheden die het congres zouden omlijsten.

De moeder van de sigarenboer had genoten in Parijs. Na terugkomst zat ze vol met verhalen over eindeloze diners en boulevards, over straten die dag en nacht leefden, over het eten dat ze er had gehad en de mensen die ze had gezien. Het was nét Utrecht, maar dan veel groter. Het was een nieuwe wereld, die de moeder had leren kennen. Ze was natuurlijk wel blij toen ze weer naar Utrecht mocht. Er ging toch niets boven haar stad – en helemaal niks boven de Dom. De Dom is Utrecht en Utrecht is de Dom, zo lag het, vond de moeder van de sigarenboer.

Op een avond niet veel later zaten de sigarenboer en zijn gezin én de moeder van de sigarenboer naar de televisie te kijken. Plotseling kwam Karl Lagerfeld in beeld. ‘Die ken ik,’ zei de moeder van de sigarenboer. ‘Ja, ja,’ zei haar familie. ‘Jawel, ik heb een paar keer naast hem gezeten tijdens het eten in Parijs. Ik herken die konijnenkop meteen.’ Het Utrechtse accent moet je erbij denken. De moeder van de sigarenboer hield vol: zij kende Karl Lagerfeld. Ze had alleen geen idee gehad wie Karl Lagerfeld was. Hij was iemand op het kapperscongres die een paar keer naast haar had gezeten zat tijdens het eten.

Navraag bij de kappersjongens leerde dat het verhaal klopte. Karl en de moeder van de sigarenboer hadden het heel goed met elkaar kunnen vinden. Karl was verrukt geweest van de directe, helemaal niet idolate vrouw uit de Utrechtse wijk Lombok. Die hem een aardige man vond – weliswaar mét een konijnenkop. En eigenlijk heeft hij die ook, als je de foto’s van hem eens goed bekijkt.

De moeder van de sigarenboer is al jaren dood. Karl Lagerfeld kan vanavond naast haar zitten, tijdens het eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s