De verlossing via de taart – Heel Holland Bakt

Heel Holland Bakt heb ik nooit gezien. Gisteren viel ik in een napraat-programma, waarin de winnende deelnemers nog even werden gefêteerd. Erna begreep ik plotseling waarom dit programma zo populair is. Alles erin draait namelijk om de verlossing. Om de hoop op die verlossing. Alle gemankeerde en toch ambitieuze bakkers gaan naar André van Duin en zijn jury en worden, heel soms, verlost. Any day now, any day now… Verlost van hun gewoonheid en verlost uit hun anonimiteit. Ze krijgen de zegen van ‘professionals’ en daarna zijn alle wonden en kwetsuren genezen. Het is een moderne, seculiere en in beeld gebrachte variant op de Lourdesreis.

Ik weet niet of ik het mooi vind, of goed. Dat zijn geen categorieën waarin je hier moet denken. Het programma is er en het werkt, zoals de Heilige Geest: zonder vooraf te tekenen plan. Mijn adem stokte even tijdens het publieksspel. Mensen mochten hun zelfgemaakte baksels aandragen, en alle gedrochten werden met een applaus begroet: de taart in de vorm van een decolleté, de taart in de vorm van een achterwerk met een string eromheen. Alles. Want ook in Lourdes dragen de mensen hun lichamelijke kwetsuren zichtbaar met zich mee, en hun geestelijke kwetsuren meestal ook (in de vorm van devotie of hysterie, de twee kanten van de daar het meest voorkomende medaille).

André van Duin is de hogepriester, de televisiedominee, de bisschop en de Pope in één. Hij verbindt. Hij spreekt de taal van alle mensen. Hij is een dier, te midden van de gewonde dieren. Hij is een trooster der bedroefden. Hij verleent absolutie en hij buigt zich over de toe te passen sacramenten. Het is allemaal te verschrikkelijk voor woorden en toch is het er. Het is een kern van amusement uit de jaren zeventig met een moderne twist. Het is de beatmis in het Latijn. De winnares van deze jaargang, een kordate en aantrekkelijke vrouw die bij de marine werkt, leek de verlossing niet nodig te hebben — en toch zocht zijn ernaar. En vond haar. Het was iets onnodigs waar de kracht van de transformatie doorheen gloeide. Het was te erg. Ik genoot ervan. En hoop niet dat ik voortaan verslaafd ben aan Heel Holland Bakt. Hoewel het een goede vervanging zou zijn voor mijn andere verslaving, die aan Boer zoekt Vrouw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s