Jitka, Pasen en Pinksteren

Jitka houdt niet van veel eten. Ze ontbijt met een smoothie, eet om twaalf uur ’s middags een bakje sla en voor acht uur in de avond neemt ze haar laatste maaltijd: een stukje vis met groenten. Soms neemt ze tussendoor chocolade of fruit. Als ze meer eet, voelt ze zich ongelukkig. Ze wil gezond leven.

Na het avondeten rookt ze een sigaret en in de avond drinkt ze een fles wijn. Dat drinken gaat heel snel, alsof het stiekem moet.

Sinds ik haar ken, is ze drie kilo aangekomen. Ze wil die weer kwijt, alleen heeft ze nu geen zin om haar best daarvoor te doen. Niet eten, dat heeft ze al eerder, jaren achter elkaar, gedaan. ‘In die tijd was ik niet gelukkig en ik heb geen zin om opnieuw ongelukkig te zijn. Vind je me lelijk?’

Ik vind haar mooi. Als ik dat zeg, begint ze te blozen. ‘Smaak is subjectief,’ zegt ze dan. ‘Schoonheid zit vooral van binnen. Ik snap gewoon niet dat je mij bijzonder kúnt vinden.’ Als ik zeg dat ik dan wel erg mooi moet zijn, lacht ze. Ze wil niet dat ik haar bijzonder vind, ze verbiedt het me. Ze kan daar niet tegen.

Jitka wil dat ik een gedicht voor haar schrijf of, als dat niet lukt, een verhaal. Ze wil wel een mooie rol spelen in dat verhaal. Een prinses wil ze zijn of een lief meisje uit de middeleeuwen, dat ondanks alle tegenwerking een goed huwelijk sluit en gelukkig wordt. Jitka houdt van historische verhalen.

Ik moet me niet zo druk maken, vindt Jitka. Als pasen en pinksteren op één dag vallen, is daar nog tijd genoeg voor. ‘Ik maak me nergens druk om,’ zegt ze. ‘Ik hou alleen van mezelf en van de mensen om me heen. En van mijn familie.’ Jitka heeft een grote familie die heel ver weg woont en met wie ze soms avondenlang aan het skypen is. Dan spreekt ze een taal waar ik niets van versta.

Jitka houdt alleen van zichzelf en van haar familie. Soms houdt ze ook van mij en van hondenfilmpjes op het web. Jonge hondjes die nog niet blaffen maar piepen, daar wordt ze sentimenteel van. Ik vind dat Jitka ruikt als een jong hondje. Heel lekker, vers nog, een geur die niet nagemaakt is en die je elke keer even moet opsnuiven omdat hij zo fijn is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s