Vrees niet. Ik was zo warm als jij.

Soms is het heel gek om je eigen werk terug te zien. Ik heb al jaren geen gedichten geschreven, nou ja, bijna geen gedichten, en toen Bert Bevers me op zijn blogpost wees, was ik eerst even in de war. Die kop op die foto, dat ben ik. Het boekje dat hij noemt, het is ooit verschenen. Maar dat gedicht, hoe zat het daar ook weer mee? Het had, geloof ik, ooit in een bundel gestaan en werd daarna geselecteerd voor deze kleine bloemlezing. In welke bundel? Dat kan ik hier niet opzoeken, ik gok Oudegracht. Het heeft ook nog op een nieuwjaarskaart van een literaire stichting in het zuiden van Nederland gestaan, lekker vrolijk.

Het lezen van het gedicht maakte me toch wel blij, in zekere zin. Als ik nog veel gedichten zou schrijven, zou ik best een aantal van dit soort gedichten willen schrijven. Het is een gedicht waarvoor ik heb geleefd én liefgehad. Om niet, uiteraard, al duurde deze liefde wel lang (en kostte zij mij bijna een slokdarm). Vooral de slotstrofe doet me goed. Ik hoop dat ik, als ik later ooit echt in mijn graf lig, nog steeds zo over deze liefde kan denken, zelfs al ging zij voorbij. (En dit allemaal omdat Bert Bevers voor zijn kast ging staan en een bundel tevoorschijn haalde.)

Epitaaf

Vrees niet. Ik was zo warm als jij.
Ik heb me even vaak gebrand
aan liefdesvuur. Ik was een mens.

Ik leefde in mijn tijd. Aan jou
heb ik gewijd: dit boek, tig jaren
en een slokdarm vol salpeterzuur.

Vrees niet. Uit deze nacht keer ik
nog lange niet terug. Proost met mij.
Stoot je glas tegen mijn glas kapot.

Dit is mijn graf en ik ben dood,
maar kan nog gloeien als ik denk:
‘Vuur, je lichaam, glazen en dit boek.’

© Chrétien Breukers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s