The ballad of Buster Scruggs

Als een ‘gewone’ film een roman is, is The ballad of Buster Scruggs van de gebroeders Coen een verhalenbundel. En wat voor één! Of eigenlijk: Ja, wat voor één? Dat is nog niet zo gemakkelijk te zeggen. Wat wel zeker is: de zes losse verhalen hebben allemaal iets met elkaar te maken (duh!). Ik weet alleen niet precies wat. In een interview dat Bret Easton Ellis hem afnam, zegt Quintin Tarantino dat hij het script van een film als een apart kunstwerk ziet, los van de film die het moet worden. Soms schrijft hij dingen in het script die erin horen, ook al weet hij van tevoren dat ze de film niet halen. De tekst vraagt erom. Ergens, als de tekst en het beeld elkaar ontmoeten ontstaat, als het goed is, cinema. (En vanaf nu ga ik dingen uit de film verklappen, dus wie dat niet wil lezen moet niet op de link hiernaast klikken.

The ballad of Buster Scruggs is een heel erg tekstuele film; elk verhaal wordt niet alleen ingeleid en besloten een shot waarop een pagina uit het (al dan niet fictieve) boek The ballad of Buster Scruggs te zien is, de film is ook heel ‘talig’, de verhalen ontrollen zich alsof ze voor je ogen worden opgeschreven. Dat gebeurt natuurlijk met beelden, maar ergens hebben tekst en beeld elkaar hier ontmoet en zijn ze tot cinema geworden. Net als in zo veel films van de gebroeders Coen trouwens, wat misschien de reden is waarom ik ze zo fijn vind om naar te kijken. Talige films bestaan. Tarantino maakt ze ook, Ingmar Bergman, de late films van Luchino Visconti, enfin, en zo voort. Ik heb meer films niet dan wel gezien, dus er zijn er nog veel meer.

Ondertussen draai ik om de hamvraag heen: Wat is dit voor film, behalve een erg goede? In de zes verhalen gaat steeds een van de hoofdpersonen dood. Hoewel, altijd is niet waar. Tom Waits overleeft een schot in de rug in het verhaal All gold canyonHe strikes gold, een hele dikke ader die hij in het zweet zijns aanschijns tevoorschijn tovert. Misschien is dat de reden waarom hij blijft leven en zijn belager vermoordt. Of misschien is die goudader wel de hoofdpersoon in dit verhaal, en die wordt ontgonnen (en sterft daarmee uit). Hoe het ook zij, Waits overleeft en eindigt het verhaal zoals hij het begon: zingend over het oude Ierland en zijn lieve moedertje.

In het slotverhaal gaat ook niemand dood, maar wordt een lijk vervoerd. Ik vermoed echter dat alle personages in The mortal remains al dood zijn. Ze zijn in die koets op weg naar de hemel, of het hiernamaals. Het is niet voor niks dat ze allemaal niet echt haast hebben om naar binnen te gaan. The mortal remains is een verhaal waarin niets wordt gezegd en alles aangeduid, of gezongen. Zang is overigens ook een terugkerend motief in de film, zang en muziek; de titel van de film en het eerste verhaal zijn in dit verband natuurlijk niet voor niks gekozen.

De dood is dus één draad in al deze verhalen. De dood en de liefde, denk ik. Over dood en liefde wordt in deze film gezongen. Over de liefde voor muziek (in het eerste verhaal), voor een meisje (in het tweede verhaal), voor de kracht van het gesproken woord, in het prachtige Meal ticket, voor het landschap (Near gold canyon), voor de liefde van je leven (The gall who got rattled) en voor het leven zelf (The moral remains). Kortom: de verhalen ‘gaan’, losjes om elkaar heen georganiseerd, over de liefde voor (alle aspecten van) het leven en over de dood. Over alles dus, en daarom over niets. Met dat laatste bedoel ik: daarom kun je de film, ook al heb je hem gezien, niet samenvatten. Hij schiet alle kanten op, voortdurend. Het is een film die meer vragen oproept dan antwoorden geeft en soms een antwoord geeft op vragen die je niet hebt gesteld, hij is inderdaad cinema.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s