In de metro (15)

Soms zit de vrouw die op Gloria Wekker lijkt in de metro. Ze is niet donker en niet licht. Haar huid is half-zwart met witte vegen. Ze heeft een afrokapsel. Als ik op de enkele plek helemaal achterin de coupé ga zitten, kijkt ze verontwaardigd. Ze heeft ze het onverwoestbare idee dat dit haar plek is. Meestal lukt het me om haar net voor te zijn. Haar gezicht blijft tot Jinonice op oorlog staan. Daarna negeert ze me, mokkend, die andere stoel zit toch minder. Ze moet er altijd uit op Můstek.

Soms zit de man die de rits van zijn spijkerbroek nog steeds niet heeft laten repareren in de metro. Hij trekt die rits een keer of vier per afstand tussen stop en  stop omhoog. Het is een zinloze actie, en toch waardeer ik zijn doorzettingsvermogen. Hij heeft altijd een loopneus en draagt de meeste maanden geen jas. Vandaag sprak hij met een vrouw die tegenover hem zat. Ze wilde niet echt, maar ook hier zette hij door. En kreeg hij min of meer zijn zin. Toen ik eruit moest, keek de vrouw me aan. Ik haalde mijn schouders op.

Soms zit de vrouw die hemels glimlacht in de metro. Ze glimlacht hemels. Soms kijkt ze iemand aan. Die persoon wordt dan hemels toegeglimlacht. Vandaag ging ik per ongeluk op een van haar voeten staan. Ik zei ‘pardon’. Ze keek me hemels glimlachend aan en zei niets. Het was al goed. Ik heb niet geprobeerd om voor de tweede keer op haar voeten te gaan staan. Zou ze ooit anders reageren?

Soms zit er iemand in de metro. Ik kijk naar die persoon en bedenk er een verhaal bij. Het verhaal heeft maar een paar minuten nodig om te ontstaan, om handen en voeten te krijgen, hersens, een hart. Bloedvaten, spieren, vet en een huid. Soms zit iemand lang in de metro en soms kort. Voor het verhaal maakt dat niet heel veel uit. Het verhaal komt, schiet tevoorschijn, is er al voordat je tot drie hebt geteld. Het vergaat net zo snel, een, twee, drie, en zie, het stapt uit en loopt in de richting van het bord Výstup.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s