Fragment uit Een onbarmhartig pad

Een boek dat ik, tegen mijn eigen verwachting of vooroordeel in, erg goed vind: Een onbarmhartig pad van Gerwin van der Werf. Van der Werf doet allemaal dingen waar ik eigenlijk niet van houd. Hij schrijft ‘aardkloot’ en gebruikt medicinale termen als ‘vagina’ en ‘borsten’. Hij schrijft mooi en ik vind dat er al te veel boeken verschijnen waarin zo verschrikkelijk MOOI wordt geschreven. En toch legde ik Een onbarmhartig pad pas neer toen ik het uit had. Het is niet alleen een pageturner, waar ik overigens ook al niet van houd, het is… nu ja, het is gewoon een goed boek. Een roman waarin Van der Werf alle touwtjes in handen heeft en de lezer gezellig van het kastje naar de muur stuurt. Een aanrader, voor leesclubleden en echte lezers (ik ben allebei). 

Ineens zijn we boven. Het hoogland. Een immense vlakte strekt zich voor ons uit, zwarte bergen en donkergrijze aarde zover het oog reikt. Er is niets hier, niets dat groeit of leeft. As en gestolde magma uit het helse binnenste van een rusteloze aardkloot. De wereld voordat zij geschapen werd. Je gaat begrijpen dat die IJslanders allemaal gedichten schrijven. De weg, of het pad, zo je wilt, is hier breder en golft door het barre land, maakt er deel van uit, hij is door duizenden autobanden in het landschap gebeeldhouwd. Het is gestopt met regenen, of heeft hier helemaal niet geregend, dat kan ook. Er verschijnen zelfs gaten in de lucht, het eerste steelse blauw. Soms duikt de weg naar beneden, om op het laagste punt door een riviertje afgesneden te worden. Steeds kan ik de bodem zien, en al kan ik niet goed zien tot hoe ver het water komt, verder dan de bumper is het in elk geval niet. De auto wasemt een tijdje nadat we uit de stroom zijn opgedoken maar geeft geen krimp. Op een zeker moment vind ik alles dodelijk saai worden: altijd maar die bergen, je blijft het over die narrige bergen hebben, het is onmogelijk ze niet te noemen als je hier bent. Het kale land, de riviertjes, tot in de eeuwigheid kun je doorrijden zonder dat er ooit iets verandert. Die gedichten van die IJslanders, misschien heeft het toch meer met verveling te maken en is dichten een bezigheid om even van die bergen verlost te zijn.

(…)

Ademloos wacht ik af of ze reageert. Even later begint de rustige slaapademhaling weer. Na enige tijd durf ik tegen haar aan te gaan liggen. Weer wat later sla ik mijn arm om haar heen. Zij heeft haar sweater nog aan maar haar spijkerbroek uitgetrokken. Als mijn hand warm is geworden laat ik hem over haar gladde bovenbeen gaan, haar dijen, ik laat mijn hand onder haar sweater kruipen en laat die een tijdje liggen vlak onder haar borsten. Ik druk mijn neus in haar nek en snuif haar geur op zodals ik al jaren heimelijk doe als ze naast me ligt te slapen. Haar beha heeft ze ook uitgetrokken, ik voel de ronding van haar borsten, zo zacht en warm. Ik blijf doodstil liggen, en probeer het moment zoveel mogelijk te savoureren. Ik voel hoe mijn hand naar beneden glijdt, zo haar slipje in. Haar zachte schaamhaar, de aanzet van haar vagina, meer is mij niet gegund, geeft niet, gewoon even voelen. Mijn hand dwaalt af naar haar kont. Ik zit mijn vrouw te bepotelen terwijl ze slaapt. Maar het is mijn vrouw, dus waarom zou het verkeerd zijn? Die lifter mocht zeker wel aan haar tieten zitten en ik, haar echtgenoot, niet? Het is een sinistere vrijpartij, maar dat is beter dan helemaal geen vrijpartij. Om eerlijk te zijn, het is heerlijk haar warme billen te voelen. Ze is wakker, ik merk het, ik trek de dekens weg en pak haar borsten vast, haar heerlijke warme borsten, zoals vroeger, ze voelen ook nog precies als vroeger. God, wat is er met ons gebeurd? Ik snik van geluk, mijn mooie Isa, ze is er nog altijd, met alles erop en eraan. Kijk ons wroeten in elkaars ziel.
‘Niet doen. Alsjeblieft niet doen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s