In Nijmegen

Elf jaar woonde ik in Nijmegen en vandaag was ik voor het eerst in de tuin van het oude weeshuis en in de Steenstraat. In de Steenstraat staat het Besiendershuis. Voor de voordeur ontmoette ik een vriendin die bij een beroemde schrijftster (die enige tijd woont en werkt in het tollenaarshuis) op bezoek wilde gaan. Maar mij dus tegenkwam op straat. Toen we stonden te praten, werden we overvallen door een groepje eerstejaars, bezig met de introductieperiode. Of ze ons iets mochten vragen? Dat mocht.

De groep was met een opdracht bezig. Onderdeel daarvan was een foto, waarop een van de meisjes op de wang zou worden gezoend door een opa en een oma tegelijk. Ik zei dat ik geen opa ben. Mijn vriendin is geen oma, voor zover ik weet. Dat gaf helemaal niets. Niemand zou dat te weten komen. Het geeft te denken over het niveau van de wetenschap die ze gaan bedrijven. Erger was de wetenschap: blijkbaar konden we allebei doorgaan voor een opa en een oma. Mijn vriendin en ik gaven het meisje voor de foto een kus op de wang. Ik op de linker, mijn vriendin op de rechter. Er werd voor ons geapplaudisseerd.

Het is bijna precies 35 jaar dat ik mijn eigen introductie had. Voor het eerst was ik twee weken ergens anders dan in Leveroy. Elke dag ging ik eropuit, met mijn Falkplan Nijmegen. Het kostte me moeite om de weg te vinden in een stad zo groot en weids. Ik had het idee dat ik er nooit helemaal thuis zou zijn, iets wat in de jaren die erop volgden goed kwam. Na die twee weken ging ik, helemaal uitgewoond, naar huis. In de trein tussen Venlo en Roermond vroeg een man die tegenover me zat: ‘Heb je gevochten?’ Ik zei dat ik introductie had gehad. Hij zei: ‘Aha.’

Een gedachte over “In Nijmegen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s