De e-jeugd van 79-80 – #metoo in Leveroy

Op Facebook staat een filmpje van de e-jeugd van voetbalclub S.V. Leveroy uit het jaar 1979-1980. Het is een grappig ding, – alles opgenomen op het toen nieuwe en nu weer oude voetbalveld van het dorp, tegen de achtergrond van de kerk die er nog steeds staat. Je zou er weemoedig van worden. Ik werd er in elk geval even weemoedig van. Ik herinner me mijn eigen zinloze jaren bij de jeugd nog goed. Die mooie rode shirtje met die witte biezen. De gang van de kleedkamers via de hoofdingang het veld op. Het geluid van kicksen op tegels. Tijdens het kijken had ik wel even een hela-moment.

Op het filmpje is de jeugdleider Ton van L. te zien. Hij was wat je noemt een vaste kracht. Iemand die jaren lang zijn ziel en zaligheid gaf voor de jeugdelftallen, als trainer en als grensrechter op zaterdag. Hij is nooit iets geworden bij de senioren. Dat kan vreemd lijken (wie is er nu zonder ambitie?), maar ik denk dat ik weet hoe dat komt. Hij was (of is) namelijk een pedofiel. Ik ben niet de eerste om een baksteen door zijn ruiten te gooien, maar vraag me wel af of ik in al die jaren de enige ben geweest die dat heeft gemerkt.

Nee, natuurlijk was ik niet de enige. Ik heb vaker gesproken met jongens die onder zijn leiding aan een licht medisch onderzoek zijn onderworpen. Er gebeurde dan heel weinig. Je moest je half ontkleden en er werd gecontroleerd of je ballen waren ingedaald. Ton van L. deed dat met de hand. Toen ik dat thuis vertelde, zeiden mijn ouders dat ik een beetje uit zijn buurt moest blijven. Een goede tip. Het is alleen niet zo gemakkelijk om, als jeugdspeler, uit de nabijheid van een jeugdtrainer te blijven. Die mensen hebben de neiging overal te zijn.

Het filmpje bracht me op een dubbel spoor. Enerzijds dacht ik: In die tijd was het allemaal nog niet zo verschrikkelijk erg allemaal; de reactie van mijn ouders was niet de beroerdste. Negeren en verder gaan. Anderzijds kon in niet naar Ton van L. kijken zonder te denken: Vieze machtswellusteling, durfde je wel, met kleine jongens die nergens terecht konden met hun klacht? Metoo op zijn Leveroys. Net niks, eigenlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s