In de metro (9)

In de metro zit de man die altijd saxofoon speelt op Staroměstské náměstí. Hij is gekleed in een blauw colbert met een krijtstreep en een blauwe broek die net iets anders blauw is dan het colbert. Op zijn hoofd de hoed die hij ook tijdens zijn werk draagt. Degelijke bruine schoenen met geitenwollen sokken. Naast hem staat de vrouw met de legerpet op die de cd’s verkoopt als hij zich door zijn repertoire worstelt. Ik vermoed dat hij met die vrouw getrouwd is. Anders is het zijn ongetrouwde en al wat oudere dochter die haar vader niet alleen naar zijn werk wil laten gaan.

De man heeft praats voor tien. Zijn handen staan niet stil. Hij richt zich voornamelijk tot een jonge moeder met kind. Ze staan tegenover hem. Is het familie, of zijn het voorbijgangers die hij heeft herkend en aangesproken?

Gisteren hoorde ik hem spelen. Tegen mijn gezelschap zei ik: ‘Altijd dat zelfde getoeter, wat een ellende. Hij mag nu wel dood, of anders een ziekte krijgen die hem het spelen onmogelijk maakt.’ Nu zit ik naar hem te kijken en heb ik spijt van mijn opmerking. Het is een lieve man, type kunstenaar, en zijn vrouw of oudere dochter glimlacht om alles wat hij zegt, net als de jonge moeder en haar dochter die per halte drukker met de twee in gesprek raken.

De sfeer in de metro is er levendig van geworden, lichter dan anders nu niet iedereen met een lang gezicht voor zich uit zit te kijken. De saxofonist creëert een sfeertje en kijkt af en toe om zich heen of iedereen wel op hem let. Hij praat op zijn publiek.

De jonge moeder lijkt op de dichteres *, op wie ik jaren geleden verliefd was. Ik kijk naar haar benen, die de benen van * zijn, naar haar armen, die op dezelfde manier in het luchtledige slingeren. Als we op Národní třída zijn, neemt ze afscheid van de muzikant en de vrouw die de cd’s verkoopt. Ik moet er ook uit en laat de twee voor. Heel even kijkt de jonge moeder me aan. Zelfs haar ogen lijken op die van *. Ze lacht naar me en verdwijnt met haar dochter in de massa. Ik zie dat ze een cd die ze waarschijnlijk van de saxofonist heeft gekregen in de hand heeft.

Een gedachte over “In de metro (9)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s