Titus en Cornelia (en Rembrandt en Fiona Tan)

Het is te groot, het Kunsthistorisches Museum in Wenen, te protserig ook, te hoog en te breed en te bont. Na zalen vol met Nederlandse en Vlaamse meesters is het in de derde zaal vol Italianen plotseling genoeg. Ik wil niet meer. Die meesterwerken kunnen me wat, verder, ik moet naar buiten, en snel, het hoofd afgewend voor nog een paar wandschilderingen van Gustav Klimt die me onderweg worden opgedrongen. Op zoek naar de uitgang neem ik de verkeerde afslag en plotseling sta ik weer tussen de Nederlandse meesters, de vloeren kraken onder de vele toeristen, de kunstwerken lijken van muur naar muur te wandelen, de kijker achterna, zodat die steeds hetzelfde ziet.

Ik glip een zijzaal in, waar het veel rustiger is. Pas als ik op een bank die daar staat ga zitten, kijk ik om me heen wat er te zien is. Het is een van ‘opstellingen’ in het kader van ‘Faces of time’, waarin het werk van oude kunstenaars wordt gecombineerd met werk van hedendaagse kunstenaars. Het is een bekende truc inmiddels, iets wat musea doen om, ja, om wat? Veel interesse is er blijkbaar niet voor, de zaal waarin ik me bevind is leeg. Op mij na. Links van me hangt het schilderij van de lezende Titus, door Rembrandt. Een beetje in het donker. Hoe Titus zo moet lezen, is me een raadsel.

Tegenover me draait een film van Fiona Tan, ‘Nellie’, een film gewijd aan een ander kind van Rembrandt, Cornelia, de enige van zijn kinderen die hem overleefde. Wat doet Cornelia in de film? Van alles, en nog wat. Hier is een amateuropname te zien dat een indruk geeft. Ik kijk en kijk nog eens, de film duurt een minuut of twintig en ik zit hem twee keer uit; ik onderga de film, dat wil zeggen: ik laat de beelden hun werk doen en word langzaam weer rustig. De drukte is uit mij gewassen. Ik ben bijna klaar om het museum te verlaten. Het is allemaal zo Zen allemaal dat ik Titus niet eens heel goed heb bekeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s