In de metro (8)

In de metro zit een vrouw met een handtas op schoot. Vroeger was dat heel gewoon. Vrouw. Handtas. Schoot. Tegenwoordig zie je dat minder. De vrouw is niet oud, integendeel, ik schat dat ze een jaar of veertig is. Ze is niet het type vrouw dat je meteen voor je ziet met een handtas op schoot. Haar jurk past zich aan aan de tas en toch ziet ze er niet gedateerd uit. Ze heeft haar haren achterover gekamd en draagt een staartje. Dat is weer jonger dan die jurk en die handtas. Haar neus is Grieks. Toch vind ik die neus wel mooi. Ik zou er in willen bijten. Hoe zou je zoiets moeten vragen? Pardon, mevrouw, mag ik heel even, ik zal het zachtjes doen, in uw neus bijten? Als het mag, bijt je toch net iets te hard door, je proeft de huid, de geur van de neus als geheel is prettig, zout, je bent je tijdens het bijten over-bewust van alles wat die ene beet inhoudt. Je bijt in het leven zelf, het leven dat wordt beschermd door de neus.

Ik probeer me te concentreren op het boek dat ik lees, ‘Ik hield ook van haar, ook meer dan ik had kunnen denken. Meer dan van mezelf, als dat nog iets mag betekenen, veel meer, onafzienbaar veel meer. Een huis zonder Suze was geen huis, een maaltijd zonder haar bestond niet – ik had me nooit voorgesteld hoe het zou zijn, opstaan, de rituelen van het opstaan, en dat zij er dan niet was.’ Het gaat over een dochter, Suze is een dochter, Suze is de dochter van de hoofdpersoon die een moord begaat op iemand anders zijn dochter. Ik kan me niet concentreren. Ik kijk steeds naar de vrouw en stel me voor hoe zij ’s ochtends opstaat en zich, als ze in de douche is geweest, insmeert met dagcrème. Dat doet ze, een vrouw die zich zo kleedt smeert zich in met dagcrème. Om er goed uit te zien voor iemand die zich daar geen raad mee weet. De vrouw met het tijdloze uiterlijk, plotseling weet ik hoe ik haar moet omschrijven, is alleen. Daarom leeft ze in gezelschap en is ze, zonder het te merken, uit de tijd gestapt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s