In de metro (7)

De man tegenover me leest een boek over het Praag van voor 1968. Hij draagt een bril met dikke glazen, ouderwetse jampotdeksels, en tóch moet hij zijn ogen nog zowat op de bladzijde houden om iets te kunnen zien. Zijn uiterlijk komt ook uit de tijd voor 1968. Hij draagt een pak van corduroy. Bruin. Op zijn ellebogen zitten van die opzetstukken en de knieën van de broek hebben het opgegeven. Jammer genoeg kan ik niet controleren of het zitvlak van de pantalon glimt. Zijn overhemd, ooit wit, is grijs van het vele wassen.

De man heeft krulletjes: bruin haar, doorschoten met grijze en witte lokken. Af en toe leest hij hardop wat hij ziet. Dan kijkt hij me vervolgens even aan, bijna schuldbewust. De man weet heus dat hij een vreemde indruk maakt. Hij kan het alleen niet helpen. Hij is, ondanks zijn uiterlijk, veel te jong om van vóór 1968 te zijn; toch zag ik zelden iemand zo perfect samenvallen met het boek waarin hij zit te lezen. Vorm en inhoud zijn van Střížkov tot Florenc één.

In Florenc wil hij uitstappen. Maar dat gaat niet zomaar. Hij is eerst een minuut of wat bezig met het opbergen van zijn boek. Kijkt hij een keer of vijf op zijn horloge hoe laat het is en zegt dat hardop. Als we stoppen in Florenc staat hij op, struikelt, bereikt de deur en stapt vervolgens niet naar buiten. Wat hij wel doet is naar buiten kijken, met zijn jampotglazen.

Een vrouw die op de jonge Jeanne Moreau lijkt, stapt in. Ze loopt op hem af en omhelst hem. Hij valt steeds bijna om, terwijl zij hem staande houdt. Niet even, maar van Florenc tot Muzeum. Daarna gaan ze naast elkaar zitten, onafscheidelijk. De vrouw bekijkt de man met de dikke brillenglazen alsof hij een met edelstenen bezette trofee is. Als hij iets zegt worden haar ogen zacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s