In de metro (6)

In station Florenc zijn ze de roltrap die je moet nemen om naar lijn C te komen aan het repareren. Ze, dat zijn twee mannen. In het begin, een maand geleden, stonden ze elke ochtend op de deels opgebroken roltrap en keken naar beneden. Of ze keken niet naar beneden, dan keken ze de passerende vrouwen na. Met de week daalden ze dieper af en op den duur kon je de mannen niet meer zien. En konden de mannen geen vrouwen meer nakijken. Wij, de reizigers, konden wel de diepte in kijken, een diepte nog dieper dan de diepte van de metro is; een diepte die verder gaat dan ik me kan voorstellen, de aarde in, ver voorbij het graf, een diepte waaruit je weer naar boven kunt kruipen. Dat laatste hebben de mannen deze ochtend gedaan. Ze zijn er weer. Ze zitten in hun blauwe overalls op de niet opgebroken traptreden en kijken naar de vrouwen die voorbijkomen. Er komen deze ochtend veel vrouwen voorbij. Of misschien denken de twee mannen dat maar, ze hebben een maand niet kunnen kijken.

In lijn C staat een vrouw met een vervormd gezicht. Het is een mooie vrouw. Ze schaamt zich zichtbaar voor de deuk in haar hoofd, ze gaat zo staan dat die steeds van de menigte af is gedraaid. Ik probeer haar te bekijken, in het geheel. Het lukt niet. Ze is zich de hele tijd hyperbewust van haar aanwezigheid. Elke seconde dat ze aan de blikken van anderen is blootgesteld, realiseert ze zich wat anderen aan haar zien. Zij weet beter wat anderen zien dan de anderen zien. De deuk. Niet het lichaam, niet de mooie kleren die ze er vanochtend, laag voor laag op heeft aangebracht, niet de pumps daar weer onder, niet het mooie bruine haar 1 meter 75 boven de vloer van de coupé. Zelfs niet de mooie aktentas die ze bij zich heeft, een en al elegantie en soepel leer. Ik stap uit en probeer voor de laatste keer haar te bekijken. Ze draait weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s