In de metro (5)

In de metro wordt gelezen. Ik denk dat dat voornamelijk komt omdat er in de metro geen wifi is, maar toch. Heel vroeger hielden mensen de krant voor zich in de metro. Als een schild. Nu bladeren ze hooguit de Metro door en keren dan terug naar hun boek, de blik omlaag gericht. Geconcentreerd. Niet alle verval is per se slecht.

Als iemand in de openbare ruimte leest, wil ik weten om welk boek het gaat. Ik draai zo lang met mijn hoofd, tot ik het heb gezien. Soms hindert mijn gedrag een lezer, dat laat me koud. Een paar dagen geleden zag ik iemand een boek van Herman Broch lezen, in het Tsjechisch. Staand. Alsof het Duits van Broch niet al ingewikkeld genoeg is!

Veel mensen gebruiken een boekenhoes. Ze zijn functioneel en het zijn ondingen. Want als iemand een boekenhoes om zijn boek doet, kun je zeker niet meer zien om wel boek het gaat. De hoes anonimiseert het boek. Het boek is plotseling een in een mal stoffen omhulsel gestoken ding geworden, ongeveer een chihuahua. Chihuahua’s zie je hier ook vaak, overigens: meestal zitten ze in de tas van een vrouw met helwit of donkerzwart geverfd haar en nagels van minimaal vier centimeter lang, geverfd, paars.

Vandaag val ik tussen Radlická en Jinonice even in slaap. Het boek dat ik lees, The subtle art of not giving a fuck, valt in mijn schoot. Ik droom. We zijn met een gezelschap ergens, in een groot huis, er is van alles te doen, het is een soort vakantie. Joris is er ook. Ik zie hem op zijn bed liggen. Hij leest een boek en heeft geen zin om komen te eten. Hij leest liever door. Plotseling ben ik buiten en staat Leah voor me en zegt: ‘Sorry dat ik weinig aandacht aan je kan besteden.’ Ik houd haar vast, ik voel en ruik haar heel goed, ik zeg: ‘Dat geeft niet, dat geeft niet.’

Op Nové Butovice raap ik het boek op van de grond en stap uit de metro, net voor de deuren dichtgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s