Fragment uit Het huis van de drenkelingen

Het huis van de drenkelingen is een met enige moeite tot een boek van 144 opgeblazen novelle van Guillermo Rosales. Een wat moeilijke man, een schizofreen, die leefde van 1946 tot 1993, het jaar waarin hij er na veel leed en ellende een eind aan maakte. De novelle speelt zich af in een opvanghuis voor geestelijk ontspoorden in Miama, de meesten net als Rosales van Cubaanse afkomst. Mooi wordt het nergens. Toch weet Rosales in al zijn gekte een helderheid te bewerkstelligen die tot het eind door alles heenkijkt. Als je zo kunt schrijven, heb je het sowieso niet gemakkelijk. Het huis van de drenkelingen deed me denken aan Villa des Roses van Willem Elsschot, maar dan in het schizofreen.

Als ik me omdraai naar de gang, zie ik Arsenio tegen de muur geleund staan. Hij heeft alles gezien. Hij glimlacht, zet het blikje bier in een hoek op de grond en vraagt me of hij even mijn handdoek mag lenen. Hij draait hem stevig in elkaar en maakt er een perfecte karwats van, die hij met alle kracht op Reyes’ rug laat neerdalen. Een, twee, drie keer, totdat de oude man in de hoek in elkaar zakt, badend in urine, bloed en zweet. Arsenio geeft me de handdoek terug. Hij glimlacht opnieuw, pakt zijn blikje bier van de grond en keert terug naar zijn bureau. Meneer Curbelo is vertrokken. Arsenio is nu weer de baas van het boarding home.

Ik loop door naar de badkamer, ga naar binnen, doe de deur op de knip en begin me uit te kleden. Mijn kleren stinken. Maar mijn sokken stinken nog erger. Ik pak ze op, ruik de intense moddergeur en gooi ze in de vuilnisemmer. Het waren mijn enige sokken. Nu zal ik zonder sokken door de stad moeten lopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s