Emílie Tomanová, Theodor Storm, Maarten ’t Hart

Natuurlijk weet ik niet wie Emílie Tomanová, geboren Matošková (1933-1994) was. Op Google is wat van haar werk te vinden, typisch Tsjechisch-Magisch-Realistisch. Vakmanschap en de neiging om de werkelijkheid (al dan niet noodgedwongen) een slag te draaien. Het is mooi werk. Bij een antiquariaat vond ik een a-typisch werk van haar, voor bijna niks, het kostte 340 kroon. Ik kocht het omdat ik het mooi vond en zocht thuis op wie de kunstenares was.

Mijn steendruk is sfeervol, je hebt steeds de behoefte er naar te kijken, ik tenminste wel. Het is een ding vol weemoed en toch is het ook a thing of hope, net zoals ‘Stairway to Heaven’ soms a song of hope is.  Vandaag liep ik (met iemand anders echt in gesprek en met iemand op afstand gesprekken spinnend) door de tuinen van de Praagse Burcht. Daar zag ik plotseling mijn steendruk. Ik dacht nog: Hé, dat hangt bij mij aan de muur.

(…)

Ik las Verlovingstijd van Maarten ’t Hart. Een geweldig boek, waarin ’T Hart ouderwets op zijn vertelstoel zit (en soms ouderwets vertelt, maar dat vergeef je hem altijd; het plezier spat er te onbekommerd vanaf). Hij citeert twee mooie gedichten in de roman, één van Rilke en één van Theodor Storm. Beide gedichten gaan over gemis, – het eigenlijke thema van de roman, ook al ‘krijgt’ de hoofdpersoon zijn grote en levenslange liefde toch, op den duur (zij het niet geheel en al zoals hij het zich ooit voorstelde). Storms gedicht heet ‘Die Zeit ist hin’ en gaat zo:

Die Zeit ist hin; du löst dich unbewußt
Und leise mehr und mehr von meiner Brust;
Ich suche dich mit sanftem Druck zu fassen,
Doch fühl’ ich wohl, ich muß dich gehen lassen.

So laß mich denn, bevor du weit von mir
Ins Leben gehst, noch einmal danken dir;
Und magst du nie, was rettungslos vergangen,
In schlummerlosen Nächten heimverlangen.

Hier steh’ ich nun und schaue bang zurück;
Vorüberrinnt auch dieser Augenblick,
Und wieviel Stunden dir und mir gegeben,
Wir werden keine mehr zusammenleben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s