Mijn opa’s dienden niet in de SS

De oude man op de rommelmarkt zei dat medaille 300 kroon kostte. Ik weet niet waarom mijn begeerte er naar uitging, maar zij ging er naar uit. Het was een klein rond schijfje messing (denk ik) met de tekst ‘Für treue Dienste an der SS’, een onaanzienlijk ding, niet eens een onderscheiding, meer iets dat je kreeg als je geen onderscheiding had verdiend en toch ergens mee naar huis of in de richting van je kist moest worden gestuurd. Het sierlintje zat er nog aan. Ik stond ernaar te kijken als een konijn naar het lamplicht van een auto. ‘Mijn opa’s hebben allebei nog bij de SS gediend,’ zei ik tegen de man.

Waarom zei ik dat? Het is helemaal niet waar. Ze zijn allebei afgekeurd toen ze zich opgaven voor de SS. En dat is ook niet waar, hou toch eens op jongen – ze hebben zich nooit met politiek bemoeid en alleen mijn opa van vaderskant is ooit in dienst geweest, tussen 1914 en 1916 of zoiets, hij bewaakte twee jaar de grens met Engeland tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen Nederland neutraal was. Nu zat ik vast in mijn opmerking. Ik keek de man aan.

‘Dan is het voor 200 kroon ook goed,’ zei hij. Ik gaf hem het geld en hij pakte het ding in. In een zakje van de Tesco. ‘Het is altijd goed om je grootouders te eren,’ zei hij. Even later kocht ik een schildje van de KSČ, bij weer een andere oude man. Veel groter dan de medaille en heel mooi, een wandtegel van gekleurd glas. Een vrolijk geheel. Dat kostte maar 150 kroon. Het communisme is minder waard, op de rommelmarkt, dan het nationaal-socialisme.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s