Petitie tegen het werk van Balthus

Balthus (Balthasar Kłossowski de Rola, 1908-2001) was schilder. In zijn werk zie je vaak erg jonge meisjes, in wat vroeger bevallige poses heette. Hij was van goede afkomst. Zijn moeder heeft na de scheiding van vader Klossowkski nog een affaire gehad met Rainer Maria Rilke. Pierre Klossowski was zijn broer.

In de Verenigde Staten is nu ophef ontstaan over het schilderij ‘Thérèse Revant’ (‘Thérèse Dreaming’) dat in het Metropolitan Museum of Art in New York hangt. The Guardian bericht erover. Mia Merrill heeft een petitie online gezet die vraagt om de verwijdering van het werk uit het museum:

Given the current climate around sexual assault and allegations that become more public each day, in showcasing this work for the masses without providing any type of clarification, The Met is, perhaps unintentionally, supporting voyeurism and the objectification of children.

Het ergst vind ik deze zinnen van Mia Merrill:

I am not asking for this painting to be censored or destroyed! I am asking The Met to be more conscientious in how they contextualize pieces. This can be accomplished by either removing the piece from this gallery or by providing more context in the painting’s description.

Context. Haar context. Of anders kan het werk gewoon naar de kelder. De petitie is op dit moment al meer dan 10000 keer ondertekend. Allemaal mensen met context. Een woordvoerder van het museum bleef erg helder, al weet ik niet of het museum de rug recht kan houden in een situatie van grote hysterie:

Moments such as this provide an opportunity for conversation, and visual art is one of the most significant means we have for reflecting on both the past and the present and encouraging the continuing evolution of existing culture through informed discussion and respect for creative expression,

Lees ook #MeToo has reached the art world

6 gedachten over “Petitie tegen het werk van Balthus

  1. Sorry hoor, maar, wat heeft dit schilderij met machtsmisbruik en sexuele intimidatie te maken? Hysterisch geode en dit helpt de #me too beweging total niet.

  2. Beste mevrouw Breukers, dat begrijp ik. Ik ben blij dat u deze zaken bekent maakt. Maar ik vrees dat dit nog maar het begin is en dat dit vanuit Amerika overgewaaide gekwetst zijn al behoorlijk door de Nederlandse sjw”rs is over genomen.

  3. Er komt een nieuwe wereld orde.? Na verlichting zal de duisternis ons treffen.? Waar gaat dit heen. Waarom wordt het donker om ons heen. Wie heeft belang bij dit soort initiatieven. Ik jan het niet neer verdragen. WAAROM?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s