Werken in een snoepwinkel

Ik was drieëndertig en de liefde moe. Zes maanden voordat ik mijn grote liefde Renate ontmoette, was mijn vriendin er vandoor gegaan met een hervormde predikant die in zijn vrije tijd naar nudistencampings ging en gebeden schreef voor gevangenen. Ze koos een mooie dag om met me te breken: mijn verjaardag.

Die predikant kende ik van een leesgroep waar ik lid van was geworden en die voornamelijk uit predikanten bleek te bestaan. Hij nodigde mij en mijn vriendin uit bij hem thuis. Boven de eettafel hing een grote foto van hemzelf, waarop hij naakt was te zien. Ik sneed mijn varkenshaas aan en probeerde ergens anders naar te kijken.

Het contact tussen mijn vriendin en de predikant verdiepte zich. Ik zag er geen kwaad in dat ze met hem over Bijbelse zaken sprak. Tot ze bekende dat de predikant ook andere lessen gaf, onderricht in een vorm van seksualiteit die zij, mijn vriendin, bij mij al jaren niet kon vinden. Ze waren spiritueel gezien elkaars gelijke.

En of ik de sleutels van haar flat wilde inleveren.

Oh, wat kon ik mooi en fotogeniek lijden. Liggend op de bank in mijn flat. Kijkend naar snooker op de BBC. Kijkend naar pornofilms die ik huurde. Lezend. Neuspeuterend. Wachtend. Op wat? Nergens op. Dit was voor de derde keer dat een relatie was mislukt en wat mij betreft was het mooi geweest. Dit nooit meer.

***

Ik werkte in die tijd bij een helpdesk. We zaten overdag met ongeveer honderd mensen in een zaal, met een headset op, starend naar een computerscherm, en probeerden de problemen van mensen met hun mobiel abonnement op te lossen.

De mobiele telefoon was een nieuwigheid. Ik had deze baan aangenomen omdat de boekhandel waarvoor ik jaren had gewerkt failliet ging en ik zo gauw niks anders kon krijgen. Het betaalde niet onaardig en er was een ‘doorgroeigarantie’.

In de zaal heerste overdag een stemming die alleen maar is te omschrijven als bronstig. Iedereen verveelde zich en er werd de hele dag naar elkaar gekeken, met elkaar gepraat, gemaild en via een dos-prompt gechat. Relaties kwamen, relaties gingen – one night stands werden tijdens de nachtdienst beleefd, in de kantine of gewoon op de bureaus, tussen twee telefoontjes door.

Nu mijn vriendin mij had verlaten, begon ik mee te doen aan dit spel. De vrouw die later stewardess zou worden bij de KLM was de eerste collega met wie ik in bed belandde. Ze had een harde, diepe stem en handen die me bijna fijn knepen. Ik vond het heerlijk.

De twaalf jaar die hieraan voorafgingen had ik altijd een vriendin, ik beoefende de seriële monogamie, en hoewel ik nooit helemaal trouw was geweest, bleek de status van vrijgezel me een werkelijk rijk scala aan mogelijkheden te bieden. Dit was ongekend. Dit was werken in een snoepwinkel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s