Earnest in his Howdy Doody–Teletubby way

Ik las een artikel van Jerry Saltz, uit een oud nummer van The New York Magazine, via Vulture. Ik onderstreepte, in gedachten, deze regels: ‘Of course, I often think that everyone who isn’t making art is a failed artist, even those who never tried. I did try. More than try. I was an artist. Even sometimes a great one, I thought.’ Een prachtig citaat, waar je niks aan hebt als je aan het mislukken bent. In Saltz’ artikel zat een link naar een ander artikel van Saltz, over Jeff Koons (‘Jeff Koons is as earnest in his Howdy Doody–Teletubby way as Francesca Woodman and Francis Bacon. That’s part of what makes his great work great, that willingness to fail so flamboyantly!’).

Ze volgen op de beschrijving van wat er gebeurde tijdens de vernissage van ‘Made in heaven’, de beroemde tentoonstelling die Koons gebruikte om zijn relatie met Cicciolina/Ilona Staller te thematiseren. Ik weet nog goed wat voor een indruk dat allemaal op mijn toen pas zesentwintigjarige ik maakte en welk schandaal er wereldwijd losbarstte. Saltz schrijft: ‘In an art world that said it wanted people to be free, at the exact moment everyone rallied to defend artists like Robert Mapplethorpe and Karen Finley for their forays into sexuality, Koons had gone too far. He became the pariah that many see him as today, a sort of American Taliban.

Hoe het ook zij. Koons heeft de ‘mislukking’ van zijn tentoonstelling glansrijk doorstaan en is de moderne, succesvolle kunstenaar. Jerry Saltz is een (heel erg goede) kunstcriticus. Via het tweede artikel van Saltz kwam ik, ten slotte, op onderstaand filmpje. ‘Je lult wel lekker, maar je smoesjes deugen niet,’ zou een oude en voormalige vriend van me zeggen. Maar er zit wel wat in, in de smoesjes van Koons.

Jeff Koons on Play-Doh, 1994–2014 from Whitney Museum of American Art on Vimeo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s