De brieven aan Dubenka van Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal schreef tussen 1989 en 1991, richting het eind van zijn leven dus, brieven aan April Gifford, een studente Tsjechisch uit de Verenigde Staten die contact had gelegd met de schrijver en voor wie hij een milde verliefdheid had opgevat. Ze zocht hem op in het beroemde De Gouden Tijger, een van de stamcafé’s die Hrabal aandeed tijdens het kopen van zijn dagelijkse ‘imaginaire boodschappen’.

Eliška Plevová, de vrouw van Hrabal (door hem Pipsi genoemd), was overleden in 1987 en de eenzame schrijver, op dat moment wereldberoemd in Tsjechië en ver daarbuiten, schreef brieven aan Dubenka (april is Duben in het Tsjechisch, -ka is de verkleinvorm) die hij nooit verstuurde.

Die brieven behoren tot de openhartigste en mooiste ooit geschreven. Hrabal geeft er een inkijk in in zijn persoonlijke leven, in de motieven die hem ertoe hebben gedreven om niet helemaal ‘eerlijk’ te zijn onder het communistische regime, ook al is hij nooit ‘fout’ geweest: president Havel zou nooit met president Clinton op bezoek zijn geweest in De Gouden Tijger, als Hrabal ‘foute’ keuzes had gemaakt voor 1989. De Engelse titel van een bloemlezing uit de brieven zegt genoeg: Total Fears – Hrabal werd gedreven door angsten, die hij (deels) niet onder controle had.

Het Praagse uitgeefhuis Twisted Spoon Press gaf in 1998 een Engelse vertaling van een keuze uit de brieven aan Dubenka uit. Total Fears werd in 2014 opnieuw uitgegeven en is nog steeds te bestellen. In het Nederlands zijn brieven, vertaald door Kees Mercks, verschenen in De toverfluitPraagse ironie en in Lieve Dubenka, een prachtige uitgave van Pegasus. De oplage van 500 exemplaren is nog niet uitverkocht, – doe er iets aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s