Wat te stemmen? Citaat Houellebecq

In de laatste eeuwen van de menselijke beschaving, dat is een niet zo bekend maar veelzeggend feit, zag West-Europa bewegingen verschijnen met als inspiratiebron een merkwaardig masochistische ideologie, die ‘ecologisch’ werd genoemd hoewel ze maar weinig met de gelijknamige wetenschap te maken had. De bewegingen hamerden op de noodzaak om de ‘natuur’ te beschermen tegen de menselijke praktijken, en ze bepleitten de gedachte dat alle soorten ongeacht hun ontwikkelingsniveau evenveel ‘recht’ hadden om de planeet te bewonen, sommige volgelingen van die bewegingen leken zelfs systematisch partij te trekken voor dieren en tegen de mens, en meer verdriet te voelen bij het nieuws van het uitsterven van een ongewervelde diersoort dan bij dat van een hongersnood die de bevolking van een heel continent wegvaagde. Ons kost het tegenwoordig wat moeite om te begrijpen wat ze bedoelden met die begrippen ‘natuur’ en ‘recht’ die ze zo gemakkelijk hanteerden, en wij zien in die terminale ideologieën een van de bewijzen van het verlangen van de mensheid om zich tegen zichzelf te keren en een einde te maken aan een bestaan dat ze als ontoereikend ervoer. Michel Houellebecq, uit: Mogelijkheid van een eiland, Arbeiderspers, Amsterdam, 2005 Morgen is het zo ver.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s