Dichters uit de bundel betere bloemlezing dan Dikke Pfeijffer

cropped-dubvoorplat.jpgIn het Haarlems Dagblad een mooie recensie op Dichters uit de bundel, met fraaie openingszinnen: Dichters uit de bundel van Chrétien Breukers en Dieuwertje Mertens is een betere bloemlezing dan de dikke Pfeijffer. Ze zijn strenger en durven ook bij de nieuwe lichting meer af te wijzen. Recensent Eric Koks volledige bespreking staat hieronder:

Dichters uit de bundel van Chrétien Breukers en Dieuwertje Mertens is een betere bloemlezing dan de dikke Pfeijffer. Ze zijn strenger en durven ook bij de nieuwe lichting meer af te wijzen.

Breukers en Mertens leggen de nadruk op podiumpoëzie, gedichten die zich voor laten dragen. Papieren bundels worden amper verkocht, terwijl dichters op het podium een groter publiek bereiken. Dat betekent ook dat plezierdichters als Drs. P en Driek van Wissen meer dan ooit in de canon thuis horen. Van Kees Stip staat de lange parodie ’Dieuwertje Diekema’, van het origineel, ’Maria Lecina’ van Jobs Weremeus Buning, slechts een fragment. Moderne plezierdichters zijn er niet meer, of we moeten Ingmar Heytze ertoe rekenen.

De bloemlezing is belangrijk als richtingaanwijzer van de moderne poëzie. Die laten Breukers en Mertens beginnen met de Tachtigers, terwijl zo langzamerhand de Eerste Wereldoorlog, het modernisme, een betere scheidslijn is. Van de dichters die na 2000 debuteerden, geloven ze in de rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig, in Els Moors en Ramsey Nasr, maar vooral in de mateloze Vlaamse performer Andy Fierens.

© Eric Kok, 23-1-2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s