The unhappy king of snooker – over Ronnie O’Sullivan

Als Ronnie O’Sullivan niet wint, had hij kunnen winnen. Zijn talent is zo groot, en allesomvattend, dat je alleen met moeite van hem kunt winnen. Van hem verliezen spreekt vanzelf. Van hem winnen is een tweevoudige triomf: op O’Sullivan en op het eigen, minder grote en allesomvattende, talent. Ronnie is altijd onzeker én tegen de keer. Hij past niet binnen de krijtlijnen die zijn sport afbakenen. Daarin lijkt hij op andere grootheden, zoals bijvoorbeeld Johan Cruijff: hij is een rebel en een ziener, een brok marmer waar af en toe een fragment vanaf valt, iemand die zijn talent soms aan stukken probeert te slaan en die altijd helemaal alleen staat, omdat niemand bij hem in de buurt kan komen.

Gisteren won O’Sullivan voor de zevende keer de Masters. Het is een ‘record’, zoals zo veel wat hij heeft bereikt. Records hebben, meteen als ze zijn gevestigd, iets weemoedigs: ooit zullen ze worden gebroken. Zelfs de records die Ronnie heeft gebroken en veroverd – het vechtjargon dat sport kenmerkt kan daar niks aan veranderen. En natuurlijk weet O’Sullivan dat die records er niet toe doen, dat hij elke keer als hij aan een toernooi meedoet wordt verondersteld te winnen, alsof het voor de eerste keer is.

De creatieve spanning die dat oplevert, houdt hem aan de gang – al zegt hij om de haverklap dat hij nu, echt, met snooker gaat stoppen. De motivatie is op. Het gevecht heeft te lang geduurd. Alles is gewonnen. Hij is sinds vijf december 2016 41, dus ooit breekt het moment aan waarop hij uit zijn sport, die zijn leven is, stapt. Nog niet, nog niet: er moet nog van alles, wat dan ook, gewonnen worden. Ronnie moet zichzelf nog aan zichzelf bewijzen.

Lees dit prachtige artikel in The New Yorker, geschreven door Sam Knight.  Onderstaande YouTube-film hoort daar bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s