Het huis van Vestdijk is te koop

Vanmiddag kocht ik in de kringloopwinkel de Verzamelde verhalen van Simon Vestdijk. Voor vier euro, een beetje aan de dure kant voor een kringloopboek. Maar het is het geld waard, want Vestdijk schreef mooie verhalen. Voor 674.996 euro meer is het voormalige woonhuis van de schrijver te koop: Torenlaan 4 in Doorn.

Ik heb dit bedrag toevallig niet liggen, helaas. Niet alleen omdat ik Vestdijks huis wel zou willen bezitten, gewoon, als literair dingetje, maar ook omdat de foto’s op Funda me op de een of andere manier weemoedig stemden, omdat ze van een hardnekkige tijdloosheid leken te getuigen – ongeveer zoals het proza van Vestdijk dat ook doet.

In de woonkamer staan de verzamelde romans van de maestro nog in een aparte kast. Aan de tafel, gezeten op een fijn-gestoffeerde stoel, kun je ze onder een ruim licht verspreidende lamp die op Marktplaats een mooi bedrag zou doen gaan zitten lezen.

Alle meubels op de foto’s zijn inmiddels weer bijna hedendaags, en in elk geval vintage. De soberheid ervan, gecombineerd met de basic uitvoering van de keuken en de ‘vele authentieke details’ in de hal, de gang en op de overloop (en kijk eens naar die deuren: vakwerk) geven het geheel iets moois, iets eenvoudigs, iets van de tijd waarin wonen nog geen belevenis was.

In een apart kamertje staat, zo te zien, de platencollectie van Vestdijk, of in elk geval wat daar van over is. En de brandkast. Wat daar in hemelsnaam in zou moeten zitten is me een raadsel. De weduwe Vestdijk heeft de vloer in dit kamertje maar gelaten zoals die was. Je hoeft het bezoek er natuurlijk niet in te laten rondkijken.

Hopelijk wordt het huis niet gekocht door iemand met een renovatie-tic.

torenlaan4-1 torenlaan4-2 torenlaan4-3 torenlaan4-4 torenlaan4-5

Een gedachte over “Het huis van Vestdijk is te koop

  1. De platencollectie is compleet en wordt binnenkort geschonken aan de Doornse Historische vereniging Thorheim – met alle papiertjes en handgeschreven kaartensysteem met index op componist – handschrift van Mieke en Simon door elkaar. In de brandkast conctracten voor uitgaven, verfilmingen en vertalingen – hopelijk binnenkort in het Letterkundig museum, wat mij betreft – groet – DickV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s