E.E. Cummings is jarig

Vandaag is de verjaardag van E.E. Cummings. Hij zou 122 zijn geworden, als hij niet op 3 september 1962 was overleden. Zijn gedichten zijn, denk ik, beter dan die van Bob Dylan, maar toch heeft hij de Nobelprijs nooit gewonnen. Dat geeft niet, want zijn Complete Poems (1913-1962) vervelen nooit en blijven je, keer op keer, verbazen. Hij is forever young zou je kunnen zeggen, een dichter die voorlopig nog niet ouderwets wordt of onderhevig is aan poëtische sleet.

Soms doet hij dingen die bij andere dichters heel erg zijn. Hij bezondigt zich aan woordspelingen of hij herhaalt sommige woorden eindeloos. Soms probeert hij woorden een nieuwe betekenis te geven door ze op een ‘onlogische’ plek in een zin te zetten. Hij speelt met de syntaxis, bedoel ik, geloof ik. Zijn werk wordt er alleen maar beter van. Het werk van Cummings kan tegen een stootje, wat zeg ik: het lijkt vaak op zoek naar de clash met de lezer. Het werk van Cummings is springerig, lyrisch, altijd nieuw (zoals bijvoorbeeld het werk van Paul van Ostaijen altijd nieuw is), brutaal, ingetogen en ontroerend, kortom, ik weet het ook niet precies.

Onderstaand gedicht stond in juli 1943 in het Poetry, a magazine of verse en verscheen een jaar later in de bundel 1×1. Het is een mooi voorbeeld van een gedicht dat je gerust 100 keer kunt lezen, en dan heb je het nog niet helemaal uit. Het begint al met die mooie, wiegelende zinnen: ‘One’s not half of two… it’s two are halves of one.’ Dat klopt als een bus. Of niet. Waarna de rest van het gedicht. En oh ja, hij wilde liever dat zijn naam met de initialen in bovenkast werd geschreven: E.E. Cummings, dus, en niet e.e. cummings.

e-e-cummings

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s