Claire Chevrier en de werkelijkheid

In het Musée Nicéphore Niépce in Chalon-sur-Saône (groter en ‘beter’ dan FOAM in Amsterdam) hangt een prachtige foto, genomen door Claire Chevrier. Ik zou er uren naar kunnen kijken, als het museum niet af en toe dicht moet. De man op de foto combineert het vriendelijke van een uitgebluste waakhond met de moedeloosheid van de mens voor wie de moderne wereld net iets te snel evolueert. Hij is u, en (vooral) mij. Zijn blik op die (vijandige?) wereld voltrekt zich indirect; hij kijkt niet naar de fabriek (of wat het ook is) waarin hij zich bevindt, maar naar de schermen – die details van zijn omgeving weergeven.

De twee linkerschermen lijken de beelden van beveiligingscamera’s weer te geven. De andere drie schermen iets anders. Het meest rechtse scherm lijkt buiten functie te zijn. De man heeft zijn helm voor zich op tafel gelegd. Buiten heeft hij die, waarschijnlijk, nodig. Binnen niet. Hij bevindt zich in een veilige ruimte in een onveilige omgeving, tenminste, dat zou je allemaal kunnen denken – al is er geen moment geweest waarop ik zeker weet wat ik op deze foto zie. Ik zie alles, van een gewone fabrieksarbeider die beveiligingsbeelden bekijkt tot een inbreker die een geheime locatie is binnengedrongen tot een eigenaar van een wat merkwaardig uitgevallen productiebedrijf tot en zo voort.

Maar voorál zag en zie ik iemand die op een scherm moet kijken, omdat de wereld om hem heen te groot is en te onbegrijpelijk. Die man, dat zijn wij. We hebben onze veilige werkkleding aan, maar de helm die ons buiten moet beschermen ligt even voor ons op tafel. Straks gaan we koffie drinken, of een boterhammetje eten. Ondertussen maken we ons niet druk over de ontelbaar grote hoeveelheid details om ons heen, al die onbegrijpelijke dingen waarbinnen we (min of meer) functioneren. Het raam is dicht en als er iets is, drukken we op de knop boven het meest rechtse scherm. Straks zal de stellage buiten het raam staat, dat ding met al die om onduidelijke redenen geel geverfde elementen, ontploffen. Hopelijk zijn we dan weg, of duurt het allemaal niet te lang.

GR 07 / 2010
GR 07 / 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s