House of Cards

Series. Ik begin er laat aan en dan jaag ik ze er in een hoog tempo doorheen. Vorig jaar in november en december keer ik alle seizoenen van Dexter, sinds kort ben ik ‘bezig’ met House of Cards. Dexter is een psychopaat die alleen maar kan functioneren als hij zijn ‘dark secret’ met zo weinig mogelijk mensen hoeft te delen. Francis – Frank – Underwood is net zo alleen en heeft net zo veel geheimen als Dexter, maar hij speelt op een ander bord. Dexter is een seriemoordenaar, Underwood is geobsedeerd door macht. Allebei krijgen ze, ongeveer, wat ze willen.

Wat ik tot nu toe (ik ben bij seizoen 2, aflevering 7) het meest intrigerend vind, is het huwelijk van de Underwoods. Claire en Frank zijn ‘gelukkig’ getrouwd. Je wordt niet de vice-president van Amerika als je niet gelukkig getrouwd bent. Maar het huwelijk is vooral een pact, ongeveer zoals dat van Bill en Hillary Clinton, ooit gesloten om de doelstellingen die de twee samen hebben gesteld te kunnen behalen. Daarvoor moet alles wijken, die doelstellingen zijn de doelen in de ‘echte wereld’ waarvoor de façade ooit is opgericht.

Underwood is een immorele man, al is immoreel niet helemaal het juiste woord. Hij is über-immoreel. Zelfs immorele mensen wenden zich, vroeg of laat, walgend van hem af. Goed en kwaad zijn begrippen die hem niet aangaan. Ik vind hem daarin sympathiek. Hij doet nooit iets als het niet in zijn voordeel is en als het moet verdedigt hij zijn voordeel met hand en tand. Een jonge journaliste en een congreslid kunnen het niet navertellen. Van talloos veel mensen heeft hij de ambities gebroken.

Franks buitenechtelijke escapades, die hij overigens trouw opbiecht, net als Vaclav Havel, verschaffen hem ogenschijnlijk geen genot. De paar seksscènes waarin hij te zien is, tonen een man die niet alleen nooit zijn masker zal laten vallen, maar ook een man die alles wat hij doet in dienst zal stellen van de uitbreiding of consolidering van zijn macht. Buitenechtelijke seks is voor Frank Underwood werk of in elk geval werk-gerelateerd. Hij is, en daarin verschilt hij van bijvoorbeeld van Bill Clinton, zeker geen charmeur.

In het begin lijkt het nog of Claire Underwood van de twee degene is die over een vorm van gevoel beschikt. Ze heeft zelfs een buitenechtelijke relatie met een man van wie ze lijkt te houden. Hij is een fotograaf. Een kunstenaar dus en in alles het tegendeel van de politicus Underwood, althans, dat lijken de scriptschrijvers ons te willen laten geloven. Hij wordt definitief verlaten als Frank na veel machinaties vice-president wordt. De plicht roept niet alleen, Claire kan het zich niet permitteren om haar eigen creatie in de steek te laten als de oogst daar is.

Claire leek gelukkig met haar fotograaf, maar de doelstellingen die ze zich binnen haar huwelijk stelde lijken zwaarder te wegen. Ze is loyaal, offert haar eigen geluk en vrijheid op en conformeert zich, ondanks de immoraliteit waarin het echtpaar uitblinkt, aan het wereldwijde sprookje van het huwelijksgeluk. Dat geluk is een legitimatie van alle schurkenstreken die de twee uithalen, met alle mensen die de pech hebben om in de netten van de twee te zwemmen.

Zelfs een altijd verzwegen verkrachting toen ze 18 was, door een generaal die door Frank een onderscheiding opgespeld krijgt, weet Claire in te zetten voor politiek gewin. Dat is het moment waarop ze laat zien dat ze Frank nadert in immoraliteit, of zelfs al is voorbijgestoken. De mens Claire Underwood wordt verdronken in een wetsvoorstel dat voor goede opiniepeilingen moet zorgen én voor de consolidatie van de macht.

De schijnwereld die de Underwoods hebben gecreëerd, fascineert me. Blijkbaar is de wereld nog niet zo ver dat een immorele levenswandel kan worden geaccepteerd als er niet alle elementen van een sprookje aan worden gehangen. Ik snap het wel en denk dat Frank Underwood het, diep vanbinnen, betreurt. Of ligt het anders en hebben juist die sprookjesachtige elementen een immorele kant?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s