Een zoon van Limburg – Prozadebuut Chrétien Breukers

Chrétien Breukers is geboren in Leveroy, als oudste zoon van Christ Breukers en Gré Breukers-Peeters. Zijn ouders dreven een kruidenierswinkel aan de Deckersstraat nummer 4, schuin tegenover de Mariakapel, die sinds 2011 weer in de oude luister is hersteld. De oudoom van Breukers, die onderwijzer was, bedacht voor deze kapel een spreuk: ‘Als gij dezen weg passeert / Toon dat gij Maria eert’.

Leveroy was (en is) een dorp waar ongeveer duizend mensen wonen. Behalve twee andere kruideniers woonden er voornamelijk boeren en kleine ambachtslieden, naast de onvermijdelijke hoofdonderwijzer, kapelaan en pastoor. Leveroy was te klein voor een eigen notaris en dokter. De voetbalclub, de fanfare en de schutterij waren belangrijke pijlers onder het sociale leven.

In Een zoon van Limburg, vertelt Chrétien Breukers over de impact van zijn geboorteplaats Leveroy op zijn leven buiten Limburg, dat nu al langer duurt dan dat binnen de provinciegrenzen. Pas nadat Breukers zijn geboorteplaats Leveroy verliet, werd hij zich bewust van zijn condition limburgeois, en net als Nederlanders die naar een ver land emigreerden voelt hij zich nu soms Limburgser dan in zijn jeugd.

Zijn geboorteplaats Leveroy en Limburg zijn de bron waar hij altijd uit is blijven putten, een bron die zijn eigen writer’s goldmine is. Of, in de woorden van Breukers zelf: ‘Tot mijn ontzetting schreef ik: Ja, ik wil een Limburgse schrijver zijn.’

Een zoon van Limburg, Uitgeverij Marmer, 2014, 288 blz., € 19,95

Recensies

‘Een prachtig boek.’ Maarten Moll in Het Parool 

 ‘Vooral die laatste dilemma’s heeft Breukers, zijn pen is als een riek, prachtig op papier gekregen. (…) Daarna wordt het nog mooier. Schrijnender, aangrijpender, ontroerender. ****’ Joep van Ruiten Leeuwarder Courant/Dagblad van het Noorden

‘Gefascineerd gelezen (…) Aanstekelijk boek (…) Over zijn leesgeschiedenis, over zijn liefde voor en zijn kennis over poëzie, over schrijven, over lezen, dat maakt dit boek voor mij echt meer dan mooi.’ Arie Storm in De Tros Nieuwsshow

Een zoon van Limburg, scherp en sentimenteel tegelijkertijd, zoals de liefde voor Limburg voelt’ An Olaerts De Standaard

‘Ruim drie decennia duurde het voor hij de Limburger in zichzelf durfde vrij te laten. Het resultaat mag er wezen. Een zoon van Limburg is een verslag over zelfacceptatie, zuiver en grondig.’ Daniëlle Serdijn, de Volkskrant

‘Ik hoop ook dat Breukers doorgaat met dit soort boeken te schrijven, geen romans, maar verzamelingen lange blogs. (…) juist dat chaotische is de structuur, hijzelf is de rode draad. Ik hoop dat we elk jaar zo’n boek krijgen.’ Coen Peppelenbos, Tzum

8 gedachten over “Een zoon van Limburg – Prozadebuut Chrétien Breukers

 1. Erg genoten van het gesprek met Wim Brands. Als Limburger zeer benieuwd naar boek. Woon sinds 1964 met veel genoegen boven de Moerdijk….
  Had dit verhaal ook kunnen houden, volgens mijn Rotterdamse vrouw..
  Hart. Groet, Jo Vroomen, Zwijndrecht , Sittard 1942.
  Mijn moeder heette M.E. Breukers…

 2. Het mooie interview met jou op tv heeft ook mij overtuigd dat ik je boek moet kopen en lezen. Zelf ben ik een zoon van Brabant en woon al 40 jaar zeer tot mij genoegen in Utrecht. Ik zal je laten weten wat ik van je boek vind.

 3. Met enige irritatie heb ik vandaag geluisterd naar het interview van Brands met Breukers. Aan het woord is een man met een niet overwonnen minderwaardigheidscomplex die zijn vervelende trekjes toeschrijft aan zijn Limburgse herkomst.
  Dat hij zich herkent in het ‘ gluiperige’ van Maxime Verhagen en het ‘verongelijkte’ van Wilders zegt natuurlijk vooral iets over hemzelf.
  Ik realiseer me dat het om een momentopname gaat waarbij het gebrek aan kritische distantie van Brands – wiens interviews ik doorgaans zeer waardeer – hierbij een rol kan hebben gespeeld. Wellicht is het heilzaam voor Breukers om zich als Limburger in de toekomst ook te spiegelen aan andere voorbeelden zoals Frans Timmermans en Jan de Wit.

  1. Okay, Jan de Wit is bij nader inzien niet zo’n goed voorbeeld, niet zozeer vanwege zijn veronderstelde ideologische achtergrond alswel omdat hij geen Limburger van origine is. Overigens gaat het mij niet om hun politieke stellingname maar om de manier waarop zij hun herkomst uitdragen en Limburg vertegenwoordigen. Wel fijn dat u er nog even over wilt nadenken. Ik zal als tegenprestatie uw boek lezen:)

 4. Zojuist uw boek uitgelezen, mede naar aanleiding van uw gesprek met de heer Brands. U had voor LEIVEROOY ook NEER kunnen schrijven. In dat dorp ben ik geboren, en ik heb uw grootvader gekend ! Neer is inmiddels gemeente ROGGEL geworden, hoewel het volkslied van Neer luidde: En NER det weurtj ein wereldjstad…! De trek naar Nijmegen is klassiek. Mijn oudste broer ging in die stad medicijnen studeren !
  Uw naam betekent christen, zoals u weet. Ik beveel u ter bestudering aan: Onversneden christendom, van C.S. Lewis.
  All the best !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s