Schaamte om Zoetemelk (4 en slot)

Eind vorig jaar verscheen een nieuwe biografie, waarin ‘het ware verhaal’ van Joop Zoetemelk, of beter: het verhaal achter het imago van Zoetemelk, uiteen wordt gezet. Hier staat een bespreking van het boek. Een eenzaam leven, met een zieke vrouw en een wat vervelende schoonfamilie. Menigeen zou op de tafel hebben geslagen. Zoetemelk stapte op de fiets, en bleef daar tot na zijn veertigste op zitten. Maar Zoetemelk, ondanks zijn ongelooflijke erelijst toch niet helemaal aanvaard als de grootste Nederlandse renner ooit (ja, ook beter dan Jan Janssen), is niet alleen óp de fiets bijzonder, hij bleek dat ook in ‘het gewone leven’ te zijn.

Ik zag hem na het verschijnen van de biografie (alweer) in een programma van Wilfried de Jong. Samen met zijn nieuwe vriendin, een verpleegster die in het ziekenhuis werkte waar zijn vrouw lag. Hij was inderdaad gelukkig, Joop, of sorry, meneer Zoetemelk. Ineens overviel me een treurige gedacht: stel nou eens dat hij al in de jaren zeventig gelukkig was geweest… Zou hij dan de Tour hebben gewonnen? Misschien wel, maar misschien was het geluk hem wel genoeg geweest en had hij er net iets eerder de brui aan gegeven. Misschien is het geluk de kers op de taart, een taart die hij pas na zijn carrière mocht gaan eten.

Toch snap ik, nog steeds, niets van hem. Hij lijkt wel een figuur uit de Griekse mythologie, iemand die niet praat maar handelt, volgens een schema dat pas later, door een schrijver, in woorden kan worden gevat. Hopelijk loopt dit verhaal goed af, en wordt hij niet gedwongen om weer op reis te gaan richting het onbekende. Ik zie hem liever oud worden met die schat van een verpleegster, dan dat hij op hoge leeftijd opduikt in koersen voor veteranen.

Als ik nu elf was, zou ik een poster ophangen van Zoetemelk, bij voorkeur een waarop hij samen met zijn vriendin staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s