Lezen (69)

Ik lees Harry Potter en de steen der wijzen. Het gaat in dit boek tot nu toe over geheimen: Potter weet niet dat hij een tovenaar(szoon) is, dat is jaren en jaren voor hem geheim gehouden. Pas op zijn twaalfde verjaardag wordt hem onthuld wie hij is; van het ene moment op het andere wordt hij iemand anders. Krijgt hij betekenis.

Hij gaat via een onzichtbaar (geheim) perron naar een school die niemand (= geen van de dreuzels), behalve de tovenaars en tovenaressen, weet te liggen. Die school is het bastion van kennis, waar Potter het vak waartoe hij is voorbestemd zal leren.

Perkamentus heeft hoogstwaarschijnlijk het pakje, dat Hagrid en Potter haalden bij de bank, verborgen in de school. Een zeer gevaarlijk, driekoppig monster bewaakt het pakje, dat onder een luik ligt, of lijkt te liggen. Maar ook dat is geheim, al ontdekt Potter dat het – waarschijnlijk – om de Steen der Wijzen gaat.

Tekst wordt (geschreven) werkelijkheid en máákt (nieuwe) werkelijkheid. Dat is wat er bij Potter ook gebeurt, als er spreuken worden gezegd.

In de school is een verboden afdeling van de bibliotheek; blijkbaar is er ook in de tovenaarswereld onderscheid tussen goede en kwade (verboden) kennis. Potter heeft zijn burgerlijke staat (wees) natuurlijk ook te dánken aan het kwaad, dat blijkbaar kan vernietigen én scheppen.

In het Nederlands heet het schoolhoofd Perkamentus; het te beschrijven of voor de eeuwigheid beschreven blad.

Potter is een held in zíjn wereld, die hij pas laat leert kennen. Hij is er held én buitenstaander. Dat laatste vergroot zijn kansen om een echte held te worden.

Harry Potter kán van alles, maar in wat ik tot nu toe over hem las, houdt hij die kennis voor zich (geheim). Dat is op last van de school, maar toch: ook in de wereld van de magie is de beheersing blijkbaar een groot goed. Die moet je leren. Het lijkt wel of we op het seminarie zijn beland. Perkamentus is schoolhoofd en vader-abt in een. (Ik heb, zonder dat ik hem ooit zal kennen, nu al respect voor hem.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s