Lezen (64)

Hans Groenewegen is een groot lezer. Dat staat op de achterflap van zijn nieuwe essaybundel: ‘Hans Groenewegen is een groot lezer van poëzie en een aanstekelijk schrijver over poëzie.’ Ik citeer een aanstekelijke passage over Leonard Nolens, een dichter die op dit weblog eerder aan bod kwam:

De publicatie van Bres stelde me teleur. Zij sluit iets af dat van mij open had mogen blijven. Ik was er zelfs van overtuigd dat Bres principieel onafsluitbaar is, voor altijd «een bundel in wording». Die aanduiding was van Nolens zelf. Zij correspondeert met hoe ik hem als dichter ben gaan ervaren: een dichter in permanente staat van wording. Zou met Bres nu dat dichterschap zijn afgesloten? Hoewel hij in zijn onderdelen dus al bekend is, vormt die vraag voldoende reden voor de herlezing van de nu in een definitief resultaat gestolde bundel.

Groenewegen spreekt hier over het moment waarop Nolens een aantal reeksen uit vorige bundels bijeen brengt in een nieuw verband, te weten: een bundel die Bres heet. Over de grootheid van zijn lezerschap kunnen we niet meteen oordelen, maar meeslepend willen deze zinnen niet worden.

Het zijn de zinnen van iemand die, gewend aan de weerschijn van zijn eigen genie in de spiegel (‘spiegeltje, spiegeltje aan de wand…’) niet meer kan kijken naar, bijvoorbeeld, de lezer die deze zinnen onder ogen krijgt. Groenewegen moddert zijn zinnen tot een alinea, citeert Nolens (blijkbaar) en probeert iets te stellen over de principiële onafsluitbaarheid van Bres, de bundel waar Nolens blijkbaar een heel oeuvre lang aan bezig was.

Zulke dingen worden pas a big deal als ze worden gezien en beschreven door iemand die elk detail uit het oog is verloren. Iemand die bijvoorbeeld kan schrijven: ‘Al zou er geen gedicht meer geschreven zijn na de verschijning van Bres, geen bundel meer gepubliceerd, dan nog is het laatste gedicht daaruit geen afsluiting. Het houdt open. Het opent. Iets anders zou mijn zeer hebben verdriet (…)’

Waarbij je je ook nog zou kunnen afvragen of dat ‘verdriet’ hier wel helemaal correct staat te verdrieten.

Een gedachte over “Lezen (64)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s