Lezen (29)

Het kan op elk moment gebeuren en het is altijd een (prettige) verrassing. In een aanbiedingsfolder van een uitgeverij staat een boek vermeld dat je meteen zou willen gaan lezen. Het verlangen naar het lezen van dat, en alleen dat boek, is er ineens en neemt bezit van je.

Maar het boek is er nog niet. Het gaat nog verschijnen.

Tijdens de periode die je met je verliefde gemoed moet zien te overbruggen, wordt het boek, het nog niet gelezen boek, het ooit gulzig te lezen boek, steeds mooier. De boeken die je ondertussen leest, hálen het niet bij die ene, nog niet gematerialiseerde titel. Die je alvast bij de winkel hebt besteld.

Weken en soms maanden heb je de tijd om het verlangen te laten groeien. Het wordt een hele wereld op zichzelf, dat verlangen. Alles wat je ooit hebt verwacht van een boek kun je er in kwijt. Zacht mijmerend laat je het verlangen oplaaien, als een vuurtje.

Het moment waarop het boek is verschenen en inderdaad voor je ligt, breekt aan.

Meestal komt het binnen als je die dag geen tijd hebt om er in te lezen. Het geruststellende idee dat je ooit, bijvoorbeeld die avond, wél gaat lezen: het helpt je door de dag heen. Af en toe pak je het boek op en lees je een paar woorden, of zinnen. Net genoeg om het verlangen gaande te houden.

Het moment waarop je begint te lezen, breekt aan. De geur van inkt en lijm stijgen op. Als het een echt gebonden of ingenaaid boek is, plooi je het eerste katern goed open. Niets staat een avond genotvol lezen in de weg.

Meestal loopt dit verhaal zo af: de eerste regels en pagina’s vallen tegen. Om niet te zeggen: zwaar tegen. Waarom? Misschien was het verlangen naar het boek te groot? Of komt het nog. Lees door! Nee, nog steeds is de stijl niet wat je je er van had voorgesteld…

Aan het eind van de avond leg je het boek op de grote stapel ‘nog te lezen’. In de praktijk is dat de stapel ‘binnen een maand weg te geven aan wie het maar wil hebben’.

En je gaat op zoek. Naar weer een boek dat het verlangen aanwakkert – én vervult. Maar dat is een zeldzaamheid en meestal overkomt je dat ineens, bij toverslag. Bijna per ongeluk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s