Lezen (19)

Het meeste plezier beleefde ik, in mijn jonge jaren tussen mijn achtste en twaalfde, aan het lezen van boeken waarin wieleruitslagen werden verzameld. Zo leerde ik spelenderwijs alle winnaars van de Ronde van Frankrijk van buiten en kon ik in één oogopslag opzoeken wie, bijvoorbeeld, in 1967 derde werd in Parijs-Roubaix (Rudi Altig).

Keer op keer las ik de lijsten door. De erbij afgedrukte foto’s (in elk boek net even anders) nam ik in me op alsof het dichtregels waren. Namen van renners leerde ik van buiten: Victor van Schil (Brabantse Pijl 1968), Odiel Defraeye (Tour de France 1912) en Karel Kaers (Wereldkampioen 1934) waren me net zo vertrouwd of vertrouwder dan de namen van veel ooms en tantes die op zondag aanwaaiden, koffie dronken en weer vertrokken.

Eén keer kreeg ik het Ultieme Uitslagenboek, een Vlaamse uitgave, nóg voller met nieuwe namen (Germain Derycke, Jef Planckaert, Ferdinand Bracke) en voorzien van prachtige advertenties voor mij onbekende merken als Gitanes, Martini en Faema. Het was een rood boek en er stond alles in. Later raakte ik het kwijt. Ik heb het hele huis drie keer van onder tot boven doorzocht, maar het nooit teruggevonden.

Nog steeds herken ik de kracht en de schoonheid van lijsten vol nummers 1, 2 en 3 (eventueel uit te breiden tot en met 10 of 20). Wikipedia heeft, als er even geen boek voorhanden is, voor de ware fetisjist een oneindige zee vol André Dierickx (GP Pino Cerami 1970) of Osvaldo Bailo (Giro del Lazio 1942) ter beschikking gesteld. Voordat ik het doorheb, en als ik niet oppas, zit ik uren achter elkaar te zoeken en te lezen, van wedstrijd naar wedstrijd, van renner naar renner, van kampioenschap naar kampioenschap.

De lezer die ik was tussen mijn achtste en twaalfde is niet verdwenen.

Want het zijn de aan het mythologische rakende verhalen die de wielersport maken, maar over honderd jaar weten we allemaal nog dat Servais Knaven in 2001 Parijs-Roubaix won en dat Johan Musseeuw tweede werd. We weten dan niet meer waaróm Musseeuw zich opofferde en tweede wérd, dat verhaal is verdwenen achter de uitslagenlijst die inmiddels zélf bijna een mythologische status heeft, tenminste, voor wie er gevoelig voor is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s